Microbial Self, Valerie Daude, 2019

Beeldmateriaal : Eefje van Grootheest

Valerie Daude is speculatief ontwerper. Dit houdt in dat ze ontwerpen maakt die mogelijk in de toekomst uitgevoerd zouden kunnen worden. Ze is net afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. In haar afstudeerwerk houdt ze zich bezich met het effect van micro-organismen op onze gezondheid.

Het werk Microbial Self bestaat uit een aantal maskers. Ze functioneren als gezondheidsdetectoren. Als je de maskers opzet en er doorheen ademt, wordt een kleur zichtbaar. Deze kleur zegt iets over de hoeveelheid bacteriën in ons lichaam. Dit zijn stoffen die via je organen in je bloed terechtkomen en vervolgens in je longen. 

Bij het werk hoort ook een legenda, waar je de kleuren kan koppelen aan een color code. Het laat zien hoeveel verschillende soorten bacteriën er in je lichaam zitten. Hiervoor geldt: Hoe meer, hoe beter.  

Door dit masker is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen preventief te behandelen omdat het zichtbaar is of er een ziekte aankomt. Daarnaast is het ook te zien of medicatie aanslaat. Het werk is een reactie op ons gezondheidssysteem. Werkt onze gezondheidszorg goed genoeg? Of zouden we meer moeten voorkomen?