Offspring, Katje Prins, 2015

Een nieuw soort mens is in opkomst. Dit is al een hele tijd zo in science fiction verhalen en films waar androids (mensachtige robots) en cyborgs (een combinatie tussen mens en machine) al heel lang bestaan. In onze tijd lijkt dit science fiction toekomstperspectief steeds dichterbij te komen. Denk maar aan het creëren van een nieuw leven in een reageerbuis of het transplanteren van dierlijke organen in het menselijk lichaam, of ontbrekende armen, benen en tanden die worden vervangen door kunstmatige onderdelen. We hebben niet meer het originele lichaam waarin we zijn geboren. In glossy tijdschriften is te zien dat je moet kiezen tussen een nieuwe neus of en een kostbare ring.

Vanuit deze gedachten maakt Katja Prins haar sieraden. Ze wil ermee iets zeggen over de huidige samenleving, met verwijzingen naar de medische wetenschap. Door middel van haar sieraden spreekt ze zich uit over de relatie tussen mens en  machine, plastische chirurgie en robotica.

De combinatie van zilver en porselein lijkt op het gebruik van materialen die in ziekenhuizen gebruikt worden. Glimmende metalen oppervlakken hebben de uitstraling van steriliteit. De sieraden zijn een combinatie tussen dingen en organen, en tussen organisme en instrument. Ook het bloedvat, de cel en organen van het menselijk lichaam zijn te herkennen.

Katje Prins is opgeleid aan de Vakschool Schoonhoven en aan de Gerrit Rietveld Academie.

http://www.katjaprins.com/

Met dank aan Iris Fernee voor het vinden en beschrijven van deze bron tijdens de nascholing technologyLab_ najaar 2015.