RayFish Koert, van Mensvoort, Floris Kaayk, Ton Meijdam, 2012

Altijd al je eigen schoen van genetisch gemanipuleerd roggenleer gewild? Dat kan, dankzij Rayfish Footwear Inc.! Je kunt zelf het patroon ontwerpen, waarna een rog genetisch zo gemanipuleerd wordt dat zijn huid dat patroon aanneemt. Vervolgens worden er van dat leer schoenen speciaal voor jou gemaakt. De technologie staat voor niets!

In 2012 begon er nieuws naar buiten te komen over dit bedrijf. Modebloggers waren gefascineerd. Dierenrechtenactivisten waren woedend.  Toen er ingebroken werd in het laboratorium en een aantal genetisch gemanipuleerde roggen met de meest fantastische patronen op hun rug teruggezet werden in de natuur was het hek helemaal van de dam.

Maar klopt dit verhaal wel? Is het al wel mogelijk om roggen op deze manier te manipuleren? Er waren meerdere journalisten en bloggers die het zaakje niet vertrouwden; was dit geen hoax?

Uiteindelijk bleek het een geniaal kunstproject te zijn van de mensen van Next Nature. Ze waren op zoek naar nieuwe manieren van verhalen vertellen, nieuwe manieren om mensen bij deze verhalen te betrekken. Gezien de dicussie die losgebarsten is rond dit project is dat ze zeker gelukt.

http://www.rayfish.com/

Verdiepingsstof: Uitleg transmedia storytelling
http://henryjenkins.org/2007/03/transmedia_storytelling_101.html