Recognized/not recognized, Coralie Vogelaar, 2016

Op de installatie van Coralie Vogelaar, ‘Recognized/Not Recognized’, worden twee verschillende films vertoond, maar wel met dezelfde groep dansers. De dansers lopen allemaal een eigen route, kriskras door elkaar heen. Dan komen ze ineens bij elkaar en vormen samen een stilstaande compositie. Na een paar seconden maken ze zich weer los van het geheel en gaan ze weer hun eigen weg.

Coralie Vogelaar maakte deze installatie in samenwerking met choreograaf Marjolein Vogels. De bewegingen zijn gebaseerd op een analyse van de populariteit van verschillende persfoto’s van eenzelfde gebeurtenis.

Hoe kan het dat de ene foto wel populair is, en daardoor vaak op het internet te vinden is, en de andere niet? Door zowel een populaire als een onpopulaire foto om te zetten in beweging, wordt het antwoord op deze vraag inzichtelijk gemaakt.

Op het rechter-scherm (de populaire foto’s) zijn de bewegingen vloeiend en dynamisch. De composities zijn evenwichtig, er is sprake van orde. Op het linker-scherm (de onpopulaire foto’s) ontbreekt deze dynamiek. Hier lijken de bewegingen te haperen en blijven de dansers zoekende naar de juiste pose.

http://www.coralievogelaar.com/img/artikel_extra_150dpi.pdf