the leak in your home town, Mark Skwarek, 2010

the leak in your home town is een kunstwerk van de kunstenaar Mark Skwarek. Deze kunstenaar werkt met Augmented Reality, toegevoegde realiteit. Dit is iets anders dan Virtual Reality waarbij de hele omgeving virtueel is. Het leuke van Augmented Reality is dat je je smartphone kan gebruiken om het te bekijken.
Dit kunstwerk is gebaseerd op het enorme olielek `Deep Water Horizon’ wat BP (vroeger British Petroleum) veroorzaakt heeft in de Golf van Mexico. Bij deze olieramp vielen 11 doden en 17 gewonden. Bijna 3 maanden lang stroomde er olie in zee, omdat ze het lek niet konden dichten omdat het lekt zich te diep onder de zeespiegel bevond. Dit was voor het milieu één van de ergste rampen in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Het kunstwerk is een app waarbij, als je de camera van je telefoon op een logo van BP richt, je een olielek te zien krijgt. Het logo van BP keert zich eigenlijk tegen BP, het is dan ook een protestkunstwerk. Omdat het in een toegevoegde werkelijkheid is te zien, is dit een hele veilige manier van protesteren, maar wel een die een groot publiek kan bereiken.

https://theleakinyourhometown.wordpress.com/

Met dank aan Arida Bandringa voor het vinden en beschrijven van deze bron tijdens de nascholing technologyLab_ najaar 2015.