Universal Tongue, Anouk Kruithof, 2018

Op levensgrote schermen die kriskras door de ruimte verspreid staan worden video’s vertoont van dansende mensen. Verschillende filmpjes wisselen elkaar in vlot tempo af. Op één scherm zien we wel steeds dezelfde dansstijl, steeds uitgevoerd door andere mensen op andere plekken. De video’s zijn allemaal “found footage”; dit betekent dat het beeldmateriaal niet door de kunstenaar zelf is gemaakt, maar dat deze is gevonden op YouTube.

Anouk Kruithof, het brein achter het project, heeft bij het samenstellen van de video’s nauw samengewerkt met een groot team van onderzoekers. Deze onderzoekers hebben allemaal een andere expertise en zijn van verschillende afkomst, zodat er een breed scala is ontstaan van verschillende stijlen. Universal Tongue laat ons zien dat verschillende culturen, landen en continenten toch allemaal iets gemeen hebben en dat dans ingezet kan worden als een universele taal. Ook geeft het project ons de mogelijkheid om kennis te maken met een allerlei onbekende dansstijlen en zo buiten onze eigen voorkeuren te treden.

Bij het project hoort een website waarop alle dansstijlen opgesomd worden. Alle filmpjes zijn daar te bekijken! Zie https://www.universaltongue.com/about/